Articole

  • Home
  • Articol
  • Weekend de Film – Cinematograful Arta, în perioada 18-20 septembrie 2015
Weekend de Film – Cinematograful Arta, în perioada 18-20  septembrie 2015

Weekend de Film – Cinematograful Arta, în perioada 18-20 septembrie 2015

Arădenii sunt invitați în acest week-end la un maraton de proiecții de film. Proiectul este conceput special pentru cinematograful Arta din Arad, ca parte a strategiei mai ample a Centrului Municipal de Cultură Arad de revitalizare a programării și educației cinematografice în Arad și în mod special în cinematograful Arta, primul cinematograf arădean din afara multiplexurilor redeschis publicului la sfărșitul anului 2014, și sub egida strategiei culturale Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.

Arădenii vor avea parte de un weekend extins, intens și foarte divers de proiecții cu unele dintre cele mai recente și interesante producții cinematografice europene, precum și autohtone, prezentate și premiate în festivaluri. Proiectul nu se adresează doar publicului matur, ci are și o supriză pentru cei mici – pe lângă proiecțiile de film pe care le propunem seara, îi invităm pe copii în ziua de duminică dimineața să se bucure de cinema.

Programul “Weekend de Film – Cinematograful Arta” este propus de programatorul și criticul de film Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania și al Festivalul Making Waves de film românesc din New York.

Fiecare film va fi proiectat o singura dată, având în total un număr de 8 proiecții plus una pentru copii, duminica dimineața.  Se vor proiecta 2 filme vineri, 3 sâmbăta și 4 duminica.

Toate proiecțiile vor fi precedate de o scurtă introducere. Proiecțiile de film românesc se vor realiza în prezența unor membri cheie ai echipei de filmare, actori și regizori, printre care se numără Alexandru Papadopol și Oana Giurgiu.

Programul detaliat

Vineri, 18 septembrie

Ora 18.00 –     Force Majeure (“Caz de forță majoră”/”Turist”), Suedia – 2014, în regia lui Ruben Östlund, film nominalizat la Premiile Globurile de Aur (SUA, 2015) la categoria Cel Mai Bun Film Străin, cu un mare palmares festivalier, ce a adunat nici mai mult nici mai puțin de 30 de premii și tot atâtea nominalizări la festivaluri de renume din lume printre care amintim: Cannes, Chicago, Goteborg, Palm Springs.

 

Ora 20.30 The Lesson (Lecţia), Bulgaria – 2014, în regia Kristinei Grozeva și al lui Petar Valchanov, o prezintă pe Nadezhda, ce predă engleza la un liceu de lângă Sofia. Este uimită să afle că una dintre eleve a fost victima unui furt şi vrea să pedepsească vinovatul. Pe plan personal, află că şi-ar putea pierde casa pentru că ratele nu au fost plătite la timp. Nadezhda e gata de orice pentru a face rost de bani până nu e prea târziu.

 

Sâmbătă, 19 septembrie

Ora 17.00 Toto şi surorile lui, Romania – 2014, regizat de Alexander Nanau, este un documentar observațional, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București, ce spune poveste emoționantă a trei frați nevoiți să se împace cu lipsa mamei și să se maturizeze înainte de vreme.

 

Ora 19.00 –     Bucuresti Non Stop, Romania – 2015, în regia lui Dan Chisu. O noapte petrecută în faţa unui nonstop de cartier. Achim, proprietarul magazinului, reprezintă legătura între patru poveşti ale unor oameni obişnuiţi, surprinşi în situaţii extraordinare. Oricât de diferiţi, şoferul de taxi şi prostituata, cuplul de bătrâni, îndrăgostiţii şi escrocii cartierului au ceva în comun: magazinul nonstop al lui Achim.

 

Ora 21.30 –     Xenia, Grecia – 2014, în regia lui Panos H. Koutras, proiectat în Un Certain Regard la Cannes 2014, un film ce prezintă povestea emoționantă a doi frați ce își caută tatăl. A fost premiat cu Cel Mai Bun Film la Gijon, filmul fiind proiectat și la Karlovy Vary, Toronto, Reykjavik, Rio de Janeiro și multe alte festivaluri.

 

Duminică, 20 septembrie

Ora 11.00 –     Fiddlesticks,  Germania – 2014,(proiectie pentru copii) in regia lui Veit Helmer. Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse. Doar că cei în vârstă sunt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrâni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să readucă totul la normal! Premiul publicului la festivalul de la Zurich.

 

Ora 17.00 –     Aferim!, Romania – 2015, cel mai recent film al lui Radu Jude, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2015. Proiecția se va desfășura în prezența unora dintre actori.

   

Ora 19.00 –     Alyah Dada, Romania – 2015, documentarul Oanei Giurgiu, o istorie bine structurată și documentată a evreilor din România. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

 

Ora 22.00 –     La Isla Minima (“Mlaștina”), Spania – 2014, al lui Alberto Rodriguez, un film ce a adunat foarte multe premii încă de la lansare: Premiul Scoica de Argint pentru Cel mai bun actor (Javier Gutiérrez) – San Sebastian 2014, Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor principal, Cel mai bun scenariu original – Premiile Goya 2015

 

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Evenimentul este organizat în parteneriat cu FilmETC. și 111film.