Articole

  • Home
  • Articol
  • Clădirea Preparandiei, transformată în spaţiu expoziţional
Clădirea Preparandiei, transformată în spaţiu expoziţional

Clădirea Preparandiei, transformată în spaţiu expoziţional

Clădirea Preparandiei din Arad, unde a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, administrată de Centrul Municipal de Cultură, a găzduit în anul care s-a încheiat mai multe activități cultural artistice care au atras peste 2.000 de vizitatori.

Unul dintre cele mai atractive evenimente organizate în clădirea Preparandiei a fost expoziția de jucării vechi organizată cu sprijinul Asociației „Muzeul Jucăriilor“.

Astfel, în perioada 31 mai – 31 iunie, au putut fi văzute jucării  sub formă de animale, avioane, elicoptere, arme, automobile și figurine, păpuși, trenulețe, tramvaie și roboței, toate produse în România. Toate acestea, alături de alte câteva sute de jucării adunate din anii 1960.

De asemenea, cursurile organizate în vacanța de vară sub genericul „Vara de ar.te“, aflate la a treia ediție, susținute de profesori ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad au atras numeroși elevi. Aceștia au participat la cursuri de modelaj, textile  și pictură.

Expoziția de reclame vechi românești a colecţionarului Florin Ciobanu a adus în clădirea Preparandiei o colecţie de printuri şi produse de larg consum din 3 perioade: antebelic, interbelic şi comunism.

Totodată, ultimul eveniment din acest an Expoziția „Retro IT“, o călătorie spre începuturile tehnologiei informației, a atras numeroși arădeni și nu numai care au putut să admire o gamă variată de calculatoare atât produse în Romania cât și în străinătate, portabile/laptopuri – generații de la 8088 până la Pentium 1, diverse alte componente și accesorii.

În perioadele în care în clădirea Preparandiei nu au avut loc evenimente speciale, poate fi vizitat un muzeu al învățământului, în care sunt expuse materiale didactice, cărți și mobilier din sălile de clasă, vechi de peste 100 de ani.

O parte dintre exponatele din muzeu a fost donată de învățători, iar o parte provine din colecții personale și din unități de învățământ din județul Arad.

Muzeul învăţământului arădean este amenajat pe două nivele. La subsol sunt prezentate obiecte și mobilier didactic, care au fost recondiţionate.

Printre acestea se numără bănci de lemn, vechi de peste 100 de ani, o catedră, abace, instrumente muzicale, uniforme. Vizitatorii muzeului pot vedea cataloage și carnete de note, din perioada anilor 1930-1940.

La etaj sunt expuse cărţi vechi, tablouri cu dascălii Preparandiei, fotografii vechi, cu elevi şi profesori, fotocopii ale unor documente aflate în arhivele şcolilor din Arad.

Primul eveniment care va fi organizat în anul 2018 în acest spaţiu va avea loc în 15 ianuarie, când vor fi organizate activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale.