Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • De ce scriu ăștia pe pereți - Primul documentar românesc despre street art și graffiti, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad
De ce scriu ăștia pe pereți - Primul documentar românesc despre street art și graffiti, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

De ce scriu ăștia pe pereți - Primul documentar românesc despre street art și graffiti, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

 „De ce scriu ăștia pe pereți?”, primul documentar despre fenomenul street art și graffiti în România, scris și regizat de Alin Boeru, produs și distribuit de WEAREBASCA, se află în turneu prin țară și va fi proiectat și la Arad.

Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului și reunește peste 40 de grafferi și street artiști din România, fiind realizat în urma a mai mult de 80 ore de interviuri cu aceștia.

Proiecția va avea loc marți, 5 decembrie, de la ora 19.00, la Cinematograful „Arta“ din Arad, în prezența regizorului, Alin Boeru și a lui John Dot S - street artist/producător executiv al documentarului și IRLO - street artist local, care apare și în documentar.

Filmul marchează debutul lui Alin Boeru în lungmetraj și este povestea unui outsider care încearcă să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România. Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, înghițit de universul diferit pe care îl descoperă.

„De ce scriu ăștia pe pereți?” explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

În film îi puteți vedea pe: Msero, Erps, Aeul, Pisică Pătrată, Dan Perjovschi, Deliric, Wanda Hutira, 1q-Sapro, Kero, Irlo, Homeboy, Sinboy, Cage, Robert Obert, John Dot S, Ocu, Sinboy, Pandele, Lost, Recis, Ionuț Popescu, Sage, Maria Bălan, Kaput (Kapscrew), Harcea Pacea, Octav Ungureanu, Pulsar Sinaps (Kapscrew), Adrian Oniga (Strad’art Fest), Sebastian Burduja, Ohboy, Mihai Zgondoiu, Alin Ciupală, Luna, Rose, Sc13ence, Neon, Saddo, Atoma, Krips, Cristian Neagoe, Lucian Sandu Milea, Alexandra Constantin (Fays) și alții.

„Documentarul se adresează, deopotrivă, celor care fac parte din fenomenul graffiti și street-art, precum și celor care devin, fără voia lor, vizitatori ai galeriei urbane pe care oamenii cu spray-uri o creează în spațiul public comun. De aceea, ni se pare foarte potrivit ca, atunci când spațiul și programul o permit, să existe dialoguri între cele două lumi, pentru a încerca să clădim punți, nu ziduri între ele”, spune Alin Boeru, regizorul filmului „De ce scriu ăștia pe pereți?”.

 

SINOPSIS

De Ce Scriu Ăștia Pe Pereți?

 

De Ce Scriu Ăștia Pe Pereți este primul documentar românesc despre graffiti și street art. Încercând să se depărteze de o abordare clasică, centrată doar pe universul uneori ermetic al acestei culturi urbane, filmul prezintă incursiunea unui outsider în lumea oamenilor cu spray-uri și poftă de adrenalină. Cele două realități se ciocnesc uneori, regizorul, devenit parte activă în film, lovindu-se de toate diferențele dintre personalitatea sa și cea a oamenilor pe care îi descoperă.

Istoria agitată a ultimilor 30 de ani de graffiti și street art este prezentată prin materiale de arhivă și mărturii, opunându-i-se calmitatea unei vieți normale dusă de un om care, până recent, doar a trecut pe lângă zidurile colorate, întrebându-se cine sunt cei care le aduc la viață, dar temându-se să își asume riscuri.

Pornit la inițiativa a doi street-artiști români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca. Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.