Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • Ziua Administrației Arădene. Paradă militară, concert de muzică ușoară și foc de artificii, în Piața Catedralei
Ziua Administrației Arădene. Paradă militară, concert de muzică ușoară și foc de artificii, în Piața Catedralei

Ziua Administrației Arădene. Paradă militară, concert de muzică ușoară și foc de artificii, în Piața Catedralei

Ziua Administrației Arădene va fi marcată, vineri 17 mai 2024, în Piața Catedralei din municipiu, când se va sărbători 105 ani de la instaurarea administrației românești în Arad.

Evenimentele vor începe la ora 10.00, în sala „Regele Ferdinand“ de la Palatul Administrativ cu cea de-a XVII-a ediție a Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană”.

Apoi, de la ora 18.00, în Piața Catedralei va avea loc o ceremonie militară care va cuprinde: Primirea onorului și salutul Drapelului de Luptă de către primarul Aradului, Călin Bibarț și festivitatea de arborare a drapelului de stat al României. Apoi va avea loc o paradă militară la care vor participa: Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu“ Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș“ Arad, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, Penitenciarul Arad și Direcția Generală Poliția Locală Arad.

După paradă, de la ora 19.00, va avea loc un concert de muzică ușoară.

Pe scenă vor urca trupele arădene Pandora și Mario Band și lugojenii de la Springtime Band 2.1.

Invitata specială a evenimentului este Feli, care va oferi publicului un recital. Feli Donose este din Sebeș, județul Alba și a devenit cunoscută și iubită de public după participarea la show-ul „Vocea României“.

Numită și „Adele de România“, Feli are deja o carieră muzicală de peste 10 ani în care a lansat numeroase hit-uri printre care: „Creioane colorate“, „Timpul“, „Du-te dorule“, „Dragoste nebună“.

De la ora 22.00 va avea loc în spectaculos foc de artificii.

În 17 mai 1919, a intrat în Arad Regimentul 6 Vânători al Armatei Române, sprijinit de o baterie de artilerie. Momentul a însemnat instaurarea administrației românești în oraș.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziţionări ale autorităţilor locale.

Prezenţa armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919, şi atmosfera tensionată generată de curentul bolşevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naţionale.

După încercarea nereuşită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marşieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfinţit recunoaşterea lui Iustin Marşieu ca prefect al judeţului Arad.

Armata română a înaintat în fostele teritorii austro-ungare, atingând la începutul lunii mai linia Mureşului.

În ziua de 16 mai 1919, avocatul dr. Sever Ispravnic a anunţat autorităţile că a doua zi vor sosi trupele române la Arad.

În absenţa prefectului, s-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocaţii dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp şi dr. Eugen Costina.

Cu concursul autorităţilor militare franceze autorităţile locale au organizat o paradă militară iar în 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care avea să îi poarte numele, Calea 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici.

Dr. Sever Ispravnic a adresat cuvintele de întâmpinare, binecuvântând armata română: „Astăzi îşi primeşte acest Arad, răsplata credinţei sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuieşte idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni“.

În acele momente, studenţii Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulţimea adunată a întâmpinat-o cu flori şi urale.

Pe toate instituţiile a fost arborat tricolorul românesc. La sosirea armatei în faţa primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea autorităţilor locale.